Bestrating-experts.nl

Startpagina | Wie zijn wij ? | Contact | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Informatie voor stratenmakersbedrijven

Wat is de witte uitslag op stenen?

Wat is de witte uitslag op stenen?

Heeft u te maken met witte uitslag op de stenen? De kans is groot dat u betonstenen heeft liggen. Het is een bekend probleem dat deze een wat witte uitslag kunnen geven. Dit heeft te maken met kalk, vanuit de stenen.

Kalkstrepen op de stenen

We zien kalkstrepen op de stenen, op basis van een reactie die ontstaat wanneer water en cement bij elkaar komen. Er ontstaat cementsteen, waardoor zich vrije kalk kan gaan vormen. Dit zien we op de stenen als een witte uitslag. Het gaat om ‘carbonatatie’, iets waar helaas niet veel tegen te doen valt. Er ontstaat alleen kalkuitslag op de stenen op het moment dat de reactie aan het oppervlakte plaatsvindt, omdat er dan vrije kalk ontstaat. Zodra dit in de poriën gebeurt is er geen sprake van witte uitslag op de stenen, al neemt dat niet weg dat er reacties plaatsvinden.

Kalkaanslag voorkomen

De grote fabrikanten van de betonstenen proberen kalkaanslag te voorkomen, door gebruik te maken van een verharding van de stenen in zogenaamde klimaatkamers. Dit zorgt ervoor dat de stenen uit kunnen harden, waarbij het vocht erin verloren gaat. In veel gevallen verdwijnt het vocht aan de zijkanten van de stenen wat gemakkelijker dan in het hart hiervan. Dit zorgt ervoor dat de witte uitslag op de stenen vooral in het midden van de stenen te zien is. Aan de randen hebben we over het algemeen geen last van de kalkuitslag.

Verwijderen van kalkaanslag

Het is mogelijk om kalkuitslag van de stenen te verwijderen, maar houd er rekening mee dat dit niet gemakkelijk is. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de witte uitslag op de stenen te verwijderen met een roterende staalborstel. Het nadeel hiervan is echter dat de textuur van de stenen verloren zal gaan, omdat er sprake is van een slijtende werking. Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van verdund zoutzuur, al tast dit de cementsteen aan. Zorg in ieder geval voor een goede verzadiging van de stenen, zodat het zoutzuur de poriën niet te diep in kan lopen en reinig na afloop meerdere keren grondig. U kunt op die manier eventueel wat doen aan de witte uitslag op de stenen. Het is vaak echter beter om dit te laten zitten en de tijd te nemen die leidt tot een meer gelijkmatige ‘aantasting’.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Prijsopgave stratenmaker

Het laten bestraten of herbestraten van een voortuin, achtertuin of oprit is veelal een ingrijpende en kostbare verbouwing. Veelal moet u vakmensen inhuren om een goed resultaat te krijgen. Uit ervaring weten wij dat prijsverschillen tussen stratenmakersbedrijven flink kunnen oplopen. Daarnaast is er vaak sprake van kwaliteitsverschillen: niet ieder stratenmakersbedrijf is zondermeer in staat om bijvoorbeeld een aantrekkelijk ontwerp van sierbestrating te maken. Via bestrating-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 bestratingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen zodat u in ieder geval goed kunt vergelijken. Klik op de knop hieronder.

Offerte bestraten aanvragen
Naar boven...
Treechicken BV
Aston Martinlaan 56
3261 NB Oud-Beijerland
E-Mail: info@treechicken.nl
Internet: www.treechicken.nl